Saturday, April 12, 2008

Spun gesturile mai mult decât cuvintele?

Povestea care urmează a fost relatată de un reporter, care a participat într-o ocazie la o patrulă de antrenament simulată a poliţiei. Pentru a se conecta la atmosfera momentului, la şoldul său se odihnea un revolver de calibru 38, încărcat. Pe neaşteptate, un om a apărut dintr-un pâlc de tufişuri situat între două case.
Era un hippy înalt şi solid, cu mustaţă dezordonată, de tip Zapata. În mâna dreaptă avea o bâtă grea, de baseball. Când m-a văzut, a încetinit puţin, dar a continuat să înaiteze către mine. Avea trăsături de om meschin şi ticălos, cu o privire încruntată, mânioasă. S-a întors către mine, mânia i s-a strâns şi mai tare pe bâtă, ochii mă priveau ţintă, păşea hotărât, ameninţător.
Mi-am aranjat jacheta de la uniforma de poliţist, pe care o purtam, astfel încât să se vadă patul armei, în caz că ar fi fost nevoie. Este adevărat că m-ar fi putut bate măr cu bâta pe care o avea în mână, dar, în afară de privirea cruntă pe care mi-o arunca, nu mă ameninaţase încă în nici un fel. Întrebarea pe care mi-o puneam era dacă nu cumva tocmai lăsase vreo trei cadavre în urma lui, în vreuna dintre case. Jefuise pe cineva? Atacase vreo gospodină? Ce făcuse oare?
Ajunsese la o distanţă ameninţătoare, la numai un metru şi jumătate de mine. Tendoanele de la braţul drept i s-au încordat. Mâna mea se afla pe pistol. Când a ajuns chiar în dreptul meu, pe faţa lui a apărut prima rază de lumină din întreg comportamentul lui de până atunci: a zâmbit şi a trecut mai departe.
Pţiu! Fusesem cât pe ce să împuşc un băiat care nu avea altă vină decât aceea de a căuta un teren de baseball.
(Nancy L. Van Pelt: Secretele comunicării)

Friday, April 11, 2008

Feelings....

Deşi n-au trecut multe zile de la preselecţie, de când am fost în Bucureşti, eu ştiu un lucru: vreau înapoi. Mi-a plăcut foarte mult călătoria, oraşul, oamenii de acolo, într-un cuvânt atmosfera competiţiei. Pentru mine va rămâne o amintire frumoasă perioada aceea în care m-am pregătit pentru OC, pentru că am cunoscut 4 oameni minunaţi. Echipa DEEP 2.0 va rămâne mereu în inima mea. Deşi n-am trecut prin preselecţii, tot am câştigat. Am câştigat multă încredere în sine, optimism, speranţă.... şi ştiu, că echipa DEEP şi la anul va fi prezentă la OC....

Thursday, April 10, 2008

ANUUUUUUUUNŢ

Deşi am avut ca temă să elaborăm un plan de comunicare despre reciclarea hârtiei, se pare că ideea nu a fost aşa importantă pentru toate echipele. De ce spun asta? Pentru că după ce am părăsit locul competiţiei şi am mers spre staţia de autobuz, am găsit o fiţuică scăpată. Suntem convinşi că aparţine cuiva, care a participat la OC, şi a uitat să se ducă cu ea la reciclare :)))
Acum căutăm persoana, sau poate echipa cui aparţine fiţuica din pozele de mai jos. Am alăturat textul, ca să fie şi mai clar:
"Sperăm să obţinem, în primul rând atenţia publicului ţintei, fără de care compania nu ar putea reuşi. De asemenea, considerăm că informarea precisă şi realistă asupra problemei e un obiectiv important de atins. Nu în ultimul rând sperăm ca angajaţii să privească reciclarea ca pe un pas important spre civilizaţie spre atingerea standardelor celor din UE şi nu numai, dar şi ca pe o soluţie la problemele de poluare cu care ne confruntăm în momentul de faţă."
Aşadar aşteptăm proprietarul fiţuicii, ca să putem inapoia :))))

Wednesday, April 9, 2008

42 < FINALA

Gândire strategică: 11.67 puncte
Creativitate: 12.67 puncte
Abilități de prezentare și persuasiune: 9.33 puncte
Sinergia echipei: 8.33 puncte
Total: 42 puncte din totalul de o sută
Asta e, atât am putut să scoatem din noi la momentul respectiv.
Am putea vorbi în mod condițional de multe: ce ar fii fost dacă ?- dar nu cred că este cazul.
Oricum eu, ca și coordonatorul echipei, sunt mândru de prestația fetelor, și știu că au un potențial mare. Știu că pot și mai bine, și nu numai că pot, dar o să și facă.
Trebuie să exerseze și în timp real prezentarea, trebuie să aprofundeze cunoștințele de bază.
Chiar dacă n-aș avea dreptul să pun sub semnul întrebării decizia juriului, eu totuși o voi face. Nu mă așteptam ca o prezentare asemenea unui circ - cu flacoane și cu șalopete să iasă învingătoare. Eventual la advertising, dar nu și la PR. Credeam că PR-ul din România are o abordare mai serioasă asupra acestor lucruri. Nu pot accepta nici declarația cum că la Olimpiadele Comunicării concurenții simulează realitatea. Dacă așa arată simularea, cum arată realitatea în sine? Merită să ne gândim pe această temă...

DEEP în verde.....

Echipa DEEP 2.0 - Tunde, Edit, Attila, Edina, Andrea

După prezentare... parcă am mai văzut asta și anul trecut

Fetele - ecologiste înnăscute... erau cât pe ce să bage un muc de țigară în buzunarul unui participant, care a uitat că exită și pubele în parc la Centrul Metropolitan pentru Tineret.

Unde-s mulți, puterea crește, tradus pe limba PR-ului: unde valoarea informațională e mare, crește numărul aparițiilor media. :)

Big city life...

Un lucru m-a surprins foarte mult, în capitala noastră mare şi frumoasă, oamenii erau foarte deschişi ne-au ajutat chiar şi când nu am cerut nici un fel de ajutor. Ce fel de ajutor? ... Ei ne-au arătat direcţia, ne-au spus în care staţie să mergem dacă vrem să ajungem nu ştiu unde mai repede. Lucrul minunat pe care-l trebuie să remarcăm, este că deşi oamenii se grăbeau să ajungă la lucru, sau oriunde, s-au oprit pentru câteva secunde, nu conta dacă vorbeam în maghiară sau în română, ajutorul lor, care consta în câteva cuvinte, pentru noi era surprinzător.
Dar nu numai oamenii pe stradă erau altfel, decât credeam, atunci când am ajuns la locația concursului, o fată ne-a întâmpinat cu un zâmbet mare, ne-a salutat, ne-a îndrumat şi ne-a urat mult succes. Avea o energie incredibilă, care ne-ar fi ajuns la toţi. Nu cunoşteam pe nimeni, nici o echipă, dar unii chiar ne-au surprins pentru că erau foarte veseli, ne-au salutat şi ne-au urat mult succes. Desigur puteam observa la fiecare echipă ceva: unii erau liniştiţi, alţii aveau emoţii, iar noi nici nu ştiu... nu am avut emoţii până la ultimul moment. Juriul... a fost juriul... ne-au ascultat, ne-au spus observaţiile ca orice juriu... nimic deosebit... cel puţin pentru mine.
Bucureşti... un oraş care nu doarme niciodată, în care oamenii întotdeauna se grăbesc undeva, dar totuşi au câteva secunde pentru alţii... am rămas cu o impresie bună, plăcută şi am ajuns la concluzia că mai vreau să vizitez capitala... I want to feel the big city around me!

Am pornit şi noi la drum

În sfârşit a venit şi ziua în care ne-am făcut bagajele, şi am pornit cu maxi-taxiul spre Sighişoara, de unde am continut drumul cu trenul spre capitala noastră strălucitoare. Deşi călătoria a fost noaptea, n-am fost deloc obosiţi. Am pornit la drum plini cu speranţe... Optimişti, ce am fost, ştiam că ne vom califica, poate de aia n-am avut emoţii. Nici nu prea am vorbit despre concurs în timpul călătoriei, mai mult ne-am glumit, ne-am distrat ... Mai spre dimineaţă n-am mai rezistrat şi am adormit. Trebuia să ne facem freshi pentru ziua următoare ... Abia atunci ne-am trezit când se oprea trenul în Gara de Nord.
Trebuia să ne întâlnim cu Jean, vărul unui membru din echipă. Urma ca el să ne călăuzească prin Bucureşti. Până îl aşteptam pe el, fiind interesaţi la tot ce se întâmplă în jurul nostru, am început să analizăm tot ce se întâmplă acolo: oameni care fugeau la muncă, la trenuri, oameni care beau cafeaua de dimineaţă în McDonald's sau la una dintre fast foodurile de acolo, reclamele puse pe pereţi ... aglomeraţie peste tot... hmhm... interesant a fost să vezi tot ce se întâmpla pe acolo; cel puţin mie mi-a plăcut. Deci prima impresie în aceea dimineaţă a fost: aglomeraţie peste tot, ce a continuat pe tot parcursul zilei...

Sunday, April 6, 2008

DEEP 2.0 în relantină

Abia acum îmi dau seama că noi mergem scriem doar în relantină... cu viteza melcului. Mă refer la scrisul pe blog. Personal n-am avut ocazia să scriu un post și să am mintea limpede, în acelși timp. Reușesc să mă uit ce se mai întâmplă în ringul de joc abia după ce nu mai pot de oboseală. Despre ce e vorba? Veți afla mai încolo. Ideea e că noi vrem să împușcăm două iepuri deoadată, dintre care doar una ar fii să trecem de preselecții. Azi am reușit să termin în 80% site-ul proiectului CSR. Da ați citit bine, noi nu ne-am mulțumit cu un plan de PR, noi chiar lucrăm de ceva vreme pe dezvoltarea unei campanii de comunicare menită să promoveze proiect al unui program CSR. Da, de a binelea... În ultimele 7 zile dacă am dormit 4 ore într-o noapte a fost super ok. Mai avem multe de făcut, execuțiile nu-s gata, tipografia așteaptă să primească design-ul de banner up și banner și noi mâine seară vom pleca spre București. Peste câteva zile vom lansa campania. Din cauza întrârzierii inițiatorilor n-am reușit să trimitem nici comunicatul de presă. Greșeală de bază în PR. Dar asta e, viața merge mai departe. Mai sunt 4 zile până la evenimentul cel mare... și spre deosebire de apariția posturilor pe acest blog, zilele trec mult mai repede, au mai rămas 3 zile și 3 nopți...

Idei despre reciclare

Cred că majoritatea oamenilor habar n-au de reciclare, cel puţin aşa se vede... Cultura reciclării a devenit o modă în ultimii ani, când au descoperit că dacă nu facem câte ceva pentru oprirea răutăţiilor pe care oamenii le fac împotriva naturii, atunci peste 10 ani planeta noastră va deveni pustie: fără ape, păduri, aer, animale sau poate şi fără om. Chiar ar fi culmea să destrămăm planeta pe care stăm... măcar n-ar trebui să cheltuim banii să ajungem pe Marte, am fii la noi acasă.
Reciclarea pare o metodă simplă pentru salvarea mediului. Atunci, când am realizat ce înseamnă de fapt să fii responsabil social, când ne-am pregătit proiectul pentru OC. Apreciez faptul că am primit o astfel de temă despre protejarea naturii.
Cred că majoritatea oamenilor nu realizează că şi ei ar trebui să-si asume responsabilitatea pentru faptele lor. Mda...e cam complicat, că lucrul aceasta necesită un pic de gândire, nişte fapte neobişnuite... Deşi sunt multe programe de responsabilizare socială, oamenii încă nu si-au dat seama, că ar fi bine să se gândească un pic şi la viitorul lor. Că viitorul nu e aşa "bright" cum spune sloganul de la Orange....e mult mai rău. Dacă lumea nu-şi va schimba mentalitatea în curând, peste 50 de ani nici lume nu va fi, nici planetă, nimic... Sună dezamăgitor dar asta e adevărul...
Vestea bună e că noi oamenii avem posibilitatea de alegere! De alegerile noastre depinde viitorul nostru. Noi decidem ce va deveni din lumea noastră....